NVN doet mee aan onderzoek naar Consultkaart in beeld


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 07 februari 2022

Pharos heeft samen met onder andere de NVN, de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) en ReumaZorg Nederland (RZN) consultkaarten in beeld gemaakt. Dat zijn kaarten met korte begrijpelijke teksten en plaatjes over een ziekte en de behandelopties. Dit jaar onderzoeken we hoe de consultkaarten in beeld worden gebruikt. 

Het is voor veel mensen moeilijk om informatie over zorg en behandelingen goed te begrijpen. Ook zijn de resultaten van zorg en behandelingen niet voor iedereen even goed. Dat is bijvoorbeeld zo voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

In 2021 zijn consultkaarten in beeld ontwikkeld. Hiermee is het makkelijker de diagnose, behandelopties, voor- en nadelen van behandelingen te begrijpen. En dus ook om de juiste keuze voor een behandeling te maken (Samen beslissen). 

In 2022 onderzoekt Pharos hoe:

  • De kaarten voor nierfalen, artrose in de heup en de knie in de praktijk gebruikt worden.
  • Wat gebruikers (zoals artsen, aios, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en patiënten) ervan vinden.
  • Wat helpt om de kaarten te gebruiken.

De NVN en de NFN werken daaraan mee. De planning is dat de resultaten van het onderzoek in september 2022 bekend zijn. Zo hoopt de NVN dat het Samen beslissen in de nefrologie nog beter wordt.