Wensenlijstje


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 09 juli 2024

‘Waar ben je naar op zoek?’ Die vraag krijg ik vaak voorgelegd tijdens het daten. Ik weet dan eigenlijk niet precies wat mijn antwoord is. Ik loop toch best wat achter op andere midden-twintigers wanneer het aankomt op daten en relaties. Lange tijd had ik vanwege mijn nierschade groot gebrek aan energie, en was ik ook niet echt bereid om de beschikbare energie te ‘verdoen’ aan daten. Maar ja, zo doe je ook niet echt ervaring op met mogelijk relatiemateriaal. En dat draagt eraan bij dat ik (nog) niet per se een wensen- en verwachtingenlijstje in mijn hoofd heb.

Daarbij verbaas ik mij soms over verwachtingen van anderen. Zo drink ik maar heel af en toe alcohol, omdat ik graag zo goed mogelijk voor mijn donornier zorg. Maar wanneer je tijdens een eerste date een theetje bestelt, word je vaak toch wel een beetje gek aangekeken, want er blijken best veel mensen te zijn die dat niet ‘gezellig’ vinden. Nu moet ik ook wel toegeven dat ik zonder wijntje inderdaad wat minder ‘gezellig’ ben, want hé zo’n drankje haalt toch de spanning er een beetje vanaf en flirten is dan ook een stuk makkelijker.

‘Het voelde als een sollicitatiegesprek
waarbij we steeds langs elkaar heen praatten’

Laatst kwam naar voren hoe verschillend je tegen ziek-zijn kunt aankijken. Mijn date vertelde dat hij ook best wel wat had meegemaakt wat betreft zijn gezondheid. ‘Dan maak je je toch minder druk om andere dingen’, zei hij. Maar eigenlijk beleef ik dat helemaal anders. Ik kan mij juist heel goed zorgen maken over kleine dingen en dat is zeker niet minder geworden door mijn ziekte. Hij reageerde hier een beetje verbaasd op en liet merken dat hij mij niet helemaal begreep.

Zijn ziekte was tijdelijk en die van mij zal dat nooit zijn: ook dat leek hij niet goed te begrijpen. Vaak denken mensen dat een transplantatie een permanente oplossing is en dat je dan niet meer ziek bent. Het is soms lastig duidelijk te maken dat dit anders ligt. En zo voelde deze hele date als een sollicitatiegesprek waarbij we vaak langs elkaar heen praatten. Geen match dus, helaas.

Dat ik een chronische ziekte heb, zit me tot nu toe best in de weg bij het daten. Het maakt me onzeker over mijn rol in een mogelijke relatie. Ik moet leren dat opzij te zetten.