Hamburgertjes voor de bbq


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Heb jij wel eens zelf je hamburgers gemaakt? De bereiding is vrij simpel op basis van rundergehakt. Koop dat ook eens bij de boer in plaats van in een winkel. Het vlees is dan vaak veel voller en verser van smaak.

Humus dip

Begin je bbq met een toastje of broodje. En smeer daarop mijn feestelijk uitziende humus dip met munt, granaatappel en gehakte pistachenootjes. Het recept vind je op mijn site.

€ 1,25 per persoon

Je hebt nodig voor vier personen

• 500 g rundergehakt (vetpercentage: 15-20%)
• 1 eetlepel paprikapoeder
• ½ eetlepel chilipoeder
• ½ theelepel gedroogde peterselie
• ½ theelepel gedroogde bieslook
• 1 ui
• Vers gemalen peper

Bereiding

Snipper een ui. Meng dan de peper en alle kruiden goed door het gehakt. Verdeel het vlees daarna in gelijke porties. Maak vier hamburgers van 125 gram per stuk, hiervoor kun je eventueel een keukenweegschaal gebruiken. Kies naar eigen wens hoe dik je de hamburgers wilt maken. Zelf gebruik ik een hamburgerpers en maak ik ze liefst niet te dik. Heb je zo’n pers niet in huis? Dan kun je handmatig het gehakt tot hamburgers vormen.

Korte grillhandleiding

Hoe rooster je de hamburgers? Bij voorkeur doe je dit op een barbecue met deksel, om te voorkomen dat het vuur onder je hamburgers komt. De burgers gril je aan beide kanten circa vijf minuten, waarna het tijd is om aan tafel te gaan. Burgers een kwartslag draaien voor mooie grillstrepen.

TIP
Maak in het midden een kuiltje. Waarom? Zo gaat je hamburger tijdens het grillen niet bol staan en gaart het vlees gelijkmatiger, omdat de hitte beter tot het midden van de hamburger kan doordringen. Hierdoor blijven je hamburgers mals en sappig tijdens het barbecueën.

Risico na transplantatie

Heb je een transplantatie gehad? Let er dan extra goed op dat het vlees goed gaar wordt en niet meer rauw is van binnen. De anti-afstotingsmedicijnen verminderen je afweer en dat verhoogt de kans op voedselinfecties.

Voedingsstoffen

De vermelde voedingswaarden zijn per persoon:
286 kcal energie
21 gr vet
8.8 gr verzadigd vet
24 gr eiwit
1 gr koolhydraten
0,75 gr vezels
0,35 gr zout
421 mg kalium
213 mg fosfaat

Budgettip

Vind je de aanschaf van een hamburgerpers te duur? Koop dan een plakspaan bij een bouwmarkt, daarmee kun je even effectief werken. Een plakspaan is een gereedschap dat in de bouw wordt gebruikt om cement, kalk of gips glad te strijken.

Voedingsbuddi€ aan de kook

Jolien Vijzelaar noemt zich Voedingsbuddi€, zij is budgetdiëtist én voedingsvoorlichter. Met aandacht voor ‘gezonde voeding hoeft niet duur te zijn’.

Jolien heeft een niertransplantatie ondergaan. Haar motto is: zoutarm koken en zo min mogelijk gebruik van pakjes en zakjes! Meer recepten van haar staan op: www.devoedingsbuddie.nl.