Pannenkoeken voor ontbijt of lunch


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to
listen or to read the translated text.

Deze kleine pannenkoeken zijn ideaal voor een zondagsontbijt of als je eens een andere lunch wilt dan boterhammen. Overrijpe bananen in huis zijn zeer geschikt om in dit gerecht te verwerken.

Prettige bijkomstigheid is dat je zo voedselverspilling voorkomt, wat indirect kostenbesparend is. Door te variëren met de soorten fruit, smaakt elke pannenkoek weer anders. Laat je mij weten met welk fruit je de pannenkoeken maakt?

Je hebt nodig voor 4 pannenkoekjes

  • 2 bananen
  • 3 eieren
  • 150 ml (plantaardige) melk
  • 150 gr havermout(vlokken)
  • 2 theelepels kaneel of koek- en speculaaskruiden
  • 2 eetlepels olie

Ter garnering

  • Verwarmd fruit naar keuze
  • Kwark met of zonder smaak
  • Honing, agavesiroop

Materiaal

  • Staafmixer, blender of een vork
  • Koekenpan

Bereiden

  • Pel de bananen en breek deze in vier delen, doe deze stukken in een blender. Of in een hoge beker om ze te kunnen pureren met een staafmixer. Heb je geen blender of staafmixer? Met een vork de stukken banaan heel fijn prakken is ook een optie.
  • Voeg de eieren, melk en de havermout aan de banaan toe. Pureer of prak dan het geheel tot een glad beslag.
  • Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak hierin een aantal pannenkoeken.
  • Ga door met bakken tot het beslag op is.
  • Besmeer twee of drie pannenkoeken met kwark en leg daar verwarmd fruit op, bijvoorbeeld warm gebakken appelschijven of blauwe bessen. Bouw dan een stapel van vier kleine pannenkoeken op elkaar.
  • Laat over de stapel honing of agavesiroop druipen. Voila: een lekker warm ontbijt of lunch voor deze winterse dagen.

Bevat per pannenkoek

  • 85 kcal energie
  • 3,3 gr vet
  • 0,9 gr verzadigd vet
  • 3,5 gr eiwit
  • 9,8 gr koolhydraten
  • 1,3 gr vezels
  • 0,06 gr zout
  • 127 mg kalium
  • 82 mg fosfaat

Tip: De melk en de eieren kun je vervangen door 150 ml water, hiermee bevatten vier pannenkoeken nog maar 6 gram eiwit.

Budgettips

De prijs voor de vier pannenkoeken uit dit recept bedraagt slechts
€ 1,25.

  • Fruit uit de diepvries is voordelig én de vitamines blijven behouden. Door (zelf) fruit in te vriezen, kun je bovendien voedselverspilling voorkomen.
  • Gebruik 400 ml (plantaardige) melk in plaats van de vier eieren. Dat is goedkoper en hierdoor zit er 15 gram minder eiwit in de pannenkoeken.

Jolien is budgetdiëtist met aandacht
voor gezonde voeding die niet duur hoeft te zijn. Zij heeft een niertransplantatie ondergaan.

Meer recepten van haar staan op: www.devoedingsbuddie.nl