Zalm op een bedje van groen


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to
listen or to read the translated text.

Diëtist Jolien Vijzelaar: 'Deze keer deel ik een recept van een medenierpatiënt. Het is een makkelijk recept dat rijk is aan groenten en gezonde visvetzuren. Het is ingestuurd voor de rubriek ‘Burger Budget Recept’ op mijn website. Hierin vermeld ik gezonde en budget­ vriendelijke recepten van burgers voor hun medeburgers.'

Je hebt nodig voor 4 personen

  • Olie
  • Broccoli
  • 200 gr zilvervliesrijst (je kunt de rijst ook weglaten)
  • 400 gr wokgroenten (zak)
  • 85 gr rucola
  • 300 gr diepvrieszalm, alternatief met minder eiwit is pangafilet
  • ½ flesje zoet­zure woksaus (hoe je deze saus zelf maakt, kun je lezen op www.voedingsbuddie.nl)

Bereiding

  • Ontdooi de zalm van tevoren.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes en breng ondertussen water voor de rijst aan de kook. Doe de zilvervliesrijst in een pan en volg de instructies op de verpakking om deze gaar te koken.
  • Doe dan een flinke scheut olie in de wokpan en wok hierin de broccoliroosjes in circa vijf minuten gaar. Voeg de wokgroenten bij de broccoli en roerbak dit gedurende ongeveer vijf minuten op middelhoog vuur. De groenten zijn het lekkerst als deze een knapperige bite hebben.
  • Zet een koekenpan op het vuur en doe hier een scheut olie in. De zalm kun je nu aan alle kanten gaar bakken.
  • Ondertussen houd je de wokgroenten in de gaten. Wanneer deze beetgaar zijn, kun je de helft van de woksaus er doorheen mengen.
  • Pak een flinke hand rucola en leg dit op een bord. Doe er de broccoli met wokgroenten bij. Op dit bedje van rucola, broccoli en wokgroenten serveer je de zalm.
  • De rijst kun je naar eigen keuze door de wokgroenten heen doen of ernaast in een schaaltje opdienen. Het gerecht is ook heerlijk en vol voedingstoffen zonder dat je er rijst bij serveert.

Budgettips bij dit recept

Dit recept kost slechts 2 euro per persoon, ingrediënten voor eventueel zelf te maken woksaus buiten be­schouwing gelaten.

Over het algemeen is vis aan de prijzige kant. Goedkoper (en ook lekker) is om voor zalm uit de diepvries te kiezen. Let verder op supermarktaanbiedin­gen.

Broccoli uit de diepvries is naar verhouding goedkoper dan verse broccoli. Qua voedings­stoffen is het even gezond, dus ik zou zeggen kies voor de gesneden en diepgevro­ren broccoli.


Nieronderzoek en voeding

Het K+onsortium onderzoekt het effect van kalium op nierschade. Nierpatiënten krijgen vaak het advies om voorzichtig te zijn met kalium. Toch blijkt uit recente studies dat juist patiënten die het meeste kalium  eten, minder nierschade ontwikkelen. Onderzoe­kers van het K+onsortium onderzoeken wat kalium nou precies doet bij nierpatiënten.

Kalium zit in fruit, groenten, zuivel, aardap­pelen en brood. Meer weten? Kijk op www.kaliumstudie.nl


Bevat per persoon

  • 566 kcal energie
  • 26,8 gr eiwit
  • 47,6 gr koolhydraten
  • 0,77 gr zout
  • 800 mg kalium
  • 465 mg fosfaat

Jolien Vijzelaar noemt zich Voedingsbuddi€, zij is budget diëtist én voedingsvoorlichter. Met aandacht voor ‘gezonde voeding hoeft niet duur te zijn’. Jolien heeft een niertransplan- tatie ondergaan. Haar motto is: zoutarm koken en zo min mogelijk gebruik van pakjes en zakjes! Meer recepten van haar staan op: www.devoedingsbuddie.nl