Samen Sterk: intimiteit en relaties


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

UPDATE: je kunt kiezen of je Samen Sterk online of live in Hilversum bijwoont!


Uit recent onderzoek is gebleken dat veel nierpatiënten  problemen hebben met intimiteit, seksualiteit en relaties. Welke problemen ervaren ze en wat is de oorzaak? Zijn er oplossingen? Hoe ga je ermee om? En wat doen deze problemen met je relatie? Op deze themadag vertellen professionals je meer over seksuele en relatieproblemen bij nierziekte. 

Op Samen Sterk-bijeenkomsten delen patiënten en zorgverleners hun vernieuwende ideeën en initiatieven rond zelfmanagement en eigen regie. In 2024 is het thema intimiteit en relaties. Onderwerpen waar onze leden graag meer over horen, zo blijkt uit behoefteonderzoek dat wij onlangs onder onze leden hebben gehouden.

Het ochtendprogramma is zowel fysiek als online bij te wonen. Het middagprogramma is alleen fysiek in Bussum bij te wonen.

Deze themadag wordt georganiseerd in samenwerking met de werkgroepen Jong Volwassenen en 35-50 jaar en een Nierziekte van de NVN. 

Sprekers & programma

9.45

Inloop

 

10.15 – 11.00

Intimiteit en relatie bij nierfunctievervangende therapie

 

 

Problemen met seksualiteit scoren hoog als meest voorkomende en zwaarst ervaren problemen. De nefroloog bespreekt met de aanwezigen veel voorkomende problemen en oorzaken bij de verschillende therapieën. 

 

11.00 – 11.45

Seksuele gezondheid

 

 

Jacqueline Knoll (consulent seksuele gezondheid en verpleegkundig specialist Radboudumc) gaat in deze presentatie in op seksuele gezondheid: Wat is seksuele gezondheid? Hoe verloopt de seksuele ontwikkeling? Welke rol speelt die in de verschillende levensfasen? 

 

11.45 – 12.30

Psychosociale problemen bij intimiteit en relatie

 

 

Gerben van den Bosch (Medisch maatschappelijk werker Radboudumc) vertelt over de psychische kant van seksuele problemen: gedachten en emoties rondom intimiteit; het bespreekbaar maken van beperkingen binnen een relatie; de rol van zelfbeeld en lichaamsbeeld en intimiteit bij alleenstaanden.

 

12.30 – 13.30

Lunch

 

13.30 – 15.00

Ga in gesprek

 

 

In 3 (leeftijds)groepen kunnen de deelnemers met elkaar in gesprek gaan. De groepen worden begeleid door zorgprofessionals.

  • Gespreksgroep 18-35 jaar, samen met de werkgroep en Jacqueline Knoll
  • Gespreksgroep 35+, samen met Gerben van den Bosch
  • Gespreksgroep 60+, samen met Mandy Smink, medisch maatschappelijk werker in Meander ziekenhuis in Amersfoort

 

15.00

Afsluiting met een drankje en een hapje.

 

 

Iedereen is welkom

De themadag Samen sterk: intimiteit en relaties is voor leden van de NVN, naasten van nierpatiënten, zorgverleners en geïnteresseerden. Ook niet-leden zijn van harte welkom!

Live bijeenkomst in Bussum

Wil je opgehaald worden vanaf het treinstation Bussum, geef dat dan even aan in de aanmelding!

Gratis voor leden

NVN-leden kunnen gratis deelnemen (inclusief lunch).

Wie geen lid is, betaalt € 12,50 voor de lunch. Je betaalt bij binnenkomst met je smartphone, via een QR-code (geen contante betaling). Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om niet mee te lunchen.

Je vragen insturen

Heb je al vragen over intimiteit, seksualiteit en relaties? Vermeld ze op het inschrijfformulier of stuur een mail naar Ans de Jong: dejong@nvn.nl. De sprekers kunnen er dan op ingaan in hun presentaties.

N.B. Omwille van privacy gaan sprekers niet in op je persoonlijke situatie; zij zullen je vraag in algemene zin antwoorden. Als er meerdere vragen van dezelfde strekking binnenkomen, worden die mogelijk gebundeld.  

Aanmelden 

Na aanmelding ontvang je direct een bevestiging per e-mail. In de week van de themadag ontvang je meer informatie, zoals de routebeschrijving. 

Datum & tijd

Zaterdag 25 mei 2024
10.15 - 15.30 uur

Soort bijeenkomst

Hybride, je kunt Samen Sterk live in Hilversum of online bijwonen.

Locatie

NVN-kantoor
Groot Hertoginnelaan 34  1405 EE Bussum

Of online

Lees ook

Dit jaar besteedt de NVN extra aandacht aan (problemen met) intimiteit, seksualiteit en relaties bij nierproblemen. Lees wat wij doen op: