Intimiteit en relaties
In 2024 besteedt de NVN extra aandacht aan intimiteit, seksualiteit en relaties bij nierproblemen. Veel nierpatiënten ervaren problemen rondom intimiteit, maar in de spreekkamer komt dit onderwerp weinig aan bod. Dit jaar besteden we extra aan dacht aan (problemen met) intimiteit, seksualiteit en relaties bij nierproblemen. Welke lichamelijke en mentale problemen zijn hiervan de oorzaak? Wat kun je eraan doen en hoe bespreek je dit met je zorgverlener? Deze pagina wordt gedurende het jaar aangevuld, kom dus regelmatig terug om de laatste berichten te lezen.
Op deze pagina:
Nierziekte en seksuele problemen
Chronische nierschade kan invloed hebben op je gevoelens van intimiteit met de ander en je seksleven. Misschien geniet je minder van seks en intimiteit, of ervaar je minder zin. Vaak zijn hier verschillende oorzaken voor, zoals:
- vermoeidheid
- seksuele organen die minder goed werken, doordat ze minder bloed krijgen
- minder geslachtshormonen, zoals testosteron en oestrogeen
- problemen met orgasme
- minder zin in vrijen of intimiteit door emotionele zaken, zoals depressiviteit, je niet meer aantrekkelijk voelen, schuldgevoelens of faalangst
Seksuele problemen bij vrouwen
Veel vrouwen met een nierziekte raken moeilijker opgewonden. Dit kan komen door een verstoorde hormoonbalans of zenuwschade, waardoor je minder gevoelig bent voor seksuele prikkels. Je clitoris kan minder gevoelig zijn dan voorheen. Ook de doorbloeding van je vagina kan zijn verminderd, met als gevolg dat je vagina niet of minder vochtig wordt. Dit kan pijn bij het vrijen veroorzaken.
Soms is er een psychische oorzaak, zoals onzekerheid of angst voor pijn. Veel vrouwen vrijen toch, ook als het zeer doet. Dat is niet verstandig: het kan de (angst voor) pijn juist vergroten en er kunnen wondjes in de vagina komen. Vaak kan vaginale droogheid worden behandeld met hormonen. Ook een glijmiddel (op waterbasis, verkrijgbaar bij drogist) kan helpen.
Seksuele problemen bij mannen
Ook veel mannen met chronische nierschade ervaren seksuele problemen. Bij nierschade neemt het hormoon testosteron af, waardoor je minder zin hebt in seks. Ook kun je erectieproblemen krijgen: door schade aan de bloedvaten kan de doorbloeding naar je penis verminderen, waardoor deze minder of niet stijf wordt. Dit maakt je penis ook minder gevoelig voor seksuele prikkels. De oorzaken voor erectiestoornissen kunnen lichamelijk zijn, zoals een hoge bloeddruk, medicatie, overgewicht of de nierziekte zelf. Maar ook zorgen, faalangst of prestatiedruk kunnen invloed hebben. Erectiepillen of -oefeningen kunnen helpen.
Ervaringsverhalen
- Intimiteit en seksualiteit als je dialyseert. Lees de verhalen op Nierwijzer.
- Medisch maatschappelijk werker Gerben van den Bosch deelt zijn ervaringen aan de hand van vier voorbeelden uit zijn praktijk.
- Marike schrijft openhartige columns over haar ervaringen als partner van een man met een chronische nierziekte.
- In Nier Magazine verschijnt een serie columns over daten. Aflevering 1: vertel je meteen over je nierziekte?
- Aflevering 2: hoofd op hol?
- Eerder in Nier Magazine: Hoe zit het met jouw seksdrive?
- Praat mee in de community van nieren.nl.
Terugblik Samen Sterk
Op Samen Sterk-bijeenkomsten delen patiënten en zorgverleners hun ideeën en initiatieven rond eigen regie. In 2024 was het thema van Samen Sterk: intimiteit en relaties.
Jacqueline Knoll (consulent seksuele gezondheid en verpleegkundig specialist Radboudumc) gaat in deze presentatie in op seksuele gezondheid: Wat is seksuele gezondheid? Hoe verloopt de seksuele ontwikkeling? Welke rol speelt die in de verschillende levensfasen?
Gerben van den Bosch (Medisch maatschappelijk werker Radboudumc) vertelt over de psychische kant van seksuele problemen: gedachten en emoties rondom intimiteit; het bespreekbaar maken van beperkingen binnen een relatie; de rol van zelfbeeld en lichaamsbeeld en intimiteit bij alleenstaanden.
Bekijk de video:
Lees ook
- Over seksualiteit en nierproblemen op nieren.nl
- Sick and Sex biedt informatie over seksualiteit, intimiteit en relaties aan iedereen die geconfronteerd wordt met ziekte.
- De Rutgers stichting geeft info en tips over seksualiteit en ziekte
- Informatie over het effect van medicijnen op je libido
- Webinar Erasmus MC voor transplantatie-patiënten over seksualiteit en intimiteit