Diagnosegroep IgA-nefropathie


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

De diagnosegroep IgA-nefropathie (ook wel ziekte van Berger genoemd) behartigt de belangen van mensen met IgA-nefropathie. De diagnosegroep is onderdeel van de Kennisgroep zeldzame nierziekten van de NVN.

Wat is IgA-nefropathie (ziekte van Berger)?

Als er vreemde eiwitten, zoals virussen of bacteriën, in ons lichaam komen, zal het afweersysteem hier antistoffen tegen maken. Er zijn verschillende soorten antistoffen, die elk een eigen opbouw en functie hebben. Voorbeelden zijn antistoffen van de typen IgA, IgD, IgE, IgG en IgM.

IgA-antistoffen worden met name gevonden in de slijmvliezen. Bij IgA-nefropathie (ziekte van Berger) slaan antistoffen van het IgA-type neer in de zeeflichaampjes van de nier en veroorzaken daar een ontsteking (glumerulonefritis). Met als gevolg: bloed- en eiwitverlies in de urine en een hoge bloeddruk.

Kijk op nieren.nl voor uitgebreide informatie over IgA-nefropathie.

Wat doet de diagnosegroep IgA-nefropathie?

Expertisecentrum 

De diagnosegroep onderhoudt contact met de artsen van het Nefrologisch Centrum van het Radoudumc. Dat is o.a. gespecialiseerd in glomerulaire nierziekten: ziekten aan de zeeflichaampjes van de nier. De vrijwilligers verzamelen onderwerpen en vragen vanuit de achterban en leggen deze voor aan de zorgprofessionals. De antwoorden op de vragen en nieuws over de ontwikkelingen worden weer teruggekoppeld naar de achterban via social media, de website en Wisselwerking.

Ook worden de vrijwilligers regelmatig door de expertisecentra gevraagd om mee te lezen met brieven en nieuwe brochures voor patiënten. Ze kijken dan of de informatie leesbaar en begrijpelijk is en ook of de informatie volledig is. 

Webinars & themadagen

De diagnosegroep IgA-nefropathie dacht mee over de inhoud van webinars en themadagen, o.a.:

Ontmoet lotgenoten

In de Facebook-groep IgA-nefropathie kunt u ervaringen uitwisselen met andere patiënten. 

Jiska (foto: privébezit)

'Mijn toekomst is onzeker, daarom geniet ik nu'

'Op dit moment reis ik samen met mijn partner Pim een jaar lang met de camper door Europa en Marokko. Mijn gezondheid is niet stabiel en we weten niet wat de toekomst brengt. Daarom maken we deze reis nu het kan.'

Lees het verhaal van Jiska