Zoutloze restaurants


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to
listen or to read the translated text.

Volgt u een zoutarm dieet en wilt u ook wel eens lekker uit eten gaan? Een van onze leden heeft tips voor uit eten opgesteld én een lijstje met restaurants waar zij lekker en zoutarm eet. Dat lijstje is inmiddels aangevuld door andere leden: 

Meerdere locaties in Nederland

Meerdere plaatsen Van der Valk (vraag ook om zoutloze bijgerechten) 


 

Friesland

Dokkum De Posthoorn
Drachten Marhaba
Franeker De Stadsherberg
Harlingen 't Havenmantsje
Leeuwarden De Dikke van Dale
Oldeberkoop Lunia
 Sneek Onder de Linden
West-Terschelling Caracol
West-Terschelling De Zee

 

Groningen

Garnwerd Garnwerd aan Zee
Groningen De Biechtstoel
Groningen Houdt van eten
Groningen Humphrey's
Groningen De Soepwinkel  
Winsum De Jongens uit de Buurt
Zeerijp De Diek’n

 

Drenthe

Noord-Sleen Wielens
Roden Het Wapen van Drenthe
Valthe De Gaffel
Westerbork De Westerburcht
Zuidlaren Cosineros

 

Overijssel

Holten De Swarte Ruyter
Raalte De Zwaan  
Vilsteren De Klomp
Zwolle Kletsen & Proeven

 

Noord-Holland

Aalsmeer Het Wapen van Aalsmeer
Alkmaar De Alkmaarse Poort
Callantsoog De Strandtent
Egmond aan Zee Van Speijk
Egmond aan Zee De Zilte Zoen
Haarlem De Kale Pater
Haarlem Specktakel 
Heerhugowaard De Kolonist
Naarden Arsenaal restaurants
Oudeschild (Texel) Havenzicht

 

Zuid-Holland

Delft Matties
Delft Belvedère
Delft Rossio
Den Haag Hoftrammm
Lisse De Vier Seizoenen
Naaldwijk Plaka
Rotterdam Lookies
Rotterdam Dudok
Rotterdam Hotel New York

 

Utrecht

Utrecht Eetwinkel Ikook

 

Gelderland

Arnhem Cafe restaurant Verheyden
Elburg Hao Hua
Epe Dennenheuvel
Gorssel Bosrestaurant Joppe
Lochem De Basiliek
Lochem Cleopatra
Lochem Woodstock
Nijmegen Freddy's
Nijmegen Prikkels
Nijmegen De 4 Heeren

 

Limburg

Buggenum De Eyk 
Horn De Abdij
Helmond De Rozario
Helmond La Perla
Herten De Oolderhof
Maastricht La Chine  
Schin op Geul Hotel Brasserie Salden
Velden De Maasduinen

 

Noord-Brabant

Asten Dinertijd 
Asten De Grutter
Asten Pesos
Asten Truck-inn Nobis
Den Bosch Pollevie
Eindhoven De Effenaar
Eindhoven Spice up 
Gemert Puuur
Kaatsheuvel (in de Efteling) Gulden Gaarde
Overloon Boompjes

 

Zeeland

Domburg De Brug
Middelburg De Huifkar
Westkapelle De Zeezot
 Yerseke De Wijngaard

 

Vul het overzicht aan!

We gaan er vanuit dat er in Nederland meer restaurants moeten zijn waar op verzoek een smakelijke, zoutloze maaltijd wordt geserveerd. Kent u zo’n restaurant? Geef hem door via webmaster@nvn.nl. We plaatsen hem dan bij het overzicht.

NB

Dit overzicht is samengesteld door leden van de NVN, zij hebben goede ervaringen bij deze restaurants. Het bureau van de NVN heeft de restaurants niet gecheckt. Het feit dat ze hier worden genoemd is geen keurmerk of iets dergelijks.

Tips voor uit eten

 • Als u onverwacht uit eten gaat, is het vaak moeilijk zoutloos te eten. Het is raadzaam om vooraf te reserveren en te zeggen dat u zoutarm wilt eten.

 • Een biefstukje/entrecote, patat en salade zonder zout zijn vaak het makkelijkst ter plekke aan te passen.

 • In de restaurants in het duurdere segment (ook in België en Frankrijk) is het vooral moeilijk een volledig zoutloze maaltijd geserveerd te krijgen. Het vlees- of visgerecht is zoutarm maar het wordt vervolgens gepresenteerd op een ‘bedje van gezouten groenten of een gezouten aardappelgerecht’. Bovendien kunt u de pech hebben dat de kok voor de presentatie op het bord om het gerecht heen een (zoute) jus/ saus drapeert.

  Advies: stuur het terug naar de keuken met verzoek om een zoutloos geheel. Dan hangt het van de fantasie en flexibiliteit van de kok af wat u vervolgens geserveerd krijgt. Ik kan u verzekeren dat het resultaat u zal verbazen. Het wijkt soms wel heel erg af van wat u eerst kreeg en dit is niet positief bedoeld.

 • Ook is het niet vanzelfsprekend dat als uw hoofdgerecht wel volledig zoutloos wordt geserveerd, de bijgerechten dit ook zullen zijn. Salades worden versierd met balsamicoazijn of een andere dressing en de groenten zijn meestal gezouten. Vraag daarom expliciet om bijgerechten met ongezouten groenten en salades zonder enige dressing. Vraagt u alleen om een salade zonder dressing, dan loopt u de kans dat daar wel balsamicoazijn in verwerkt is. Deze is niet zoutloos. Een goed restaurant zal olie en azijn op tafel hebben staan of aan u geven.

 • Gaat u ergens lunchen, dan geldt hetzelfde. Ook dan is het verstandig om nadrukkelijk aan te geven dat u uw belegde (stok-)broodje met eventuele garnering naturel geserveerd wilt hebben. Zonder balsamicoazijn, zonder enige dressing en zonder toevoeging van zout op de plakjes ei die als garnering worden toegevoegd.

 • Populair is het wokken. Dit kan goed met een zoutloos dieet. Alleen: vraag expliciet aan de kok om een naturelle bereiding van het door u gekozen stukje vlees/vis. Let er ook op dat uw gerecht niet bij de andere stukjes vlees/vis gelegd wordt. De kok doet er dan wel geen zout of andere kruiden op, maar door de zoute bakplaat komt er alsnog zout bij. Een goede kok legt uw stukje bovenaan op de bakplaat.

 • Trek in een zak frites? Vraag in de snackbar niet alleen om geen zout over de frites te doen. Vraag ook of ze de bak, waarin de patat wordt gebakken en uitlekt, eerst met een stukje keukenrol of tissue willen schoonmaken.

 • Door op de dag van uit eten gaan te kiezen voor brood en beleg met minder of helemaal geen zout, kun je de schade van een warme maaltijd met zout enigszins beperken.

 • In Portugal kun je vrij makkelijk zoutloos eten in een restaurant. Verse ongezouten vis op de barbecue, patat zonder zout en salade zonder zout kan heel makkelijk besteld worden.

 • Regelen vóór u op vakantie gaat: zoutloze broodjes bestellen bij een bakkerij, de hele bestelling daar (of in uw appartement) laten invriezen. Vooral in de Algarve ging dit heel makkelijk. Verhuurder regelde dit van te voren.