Helpen hogebloeddrukmedicijn en zoutarm dieet tegen verergering van cystenieren?


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 14 maart 2023

Mensen met cystenieren hebben al op jonge leeftijd meer kans op een hoge bloeddruk, mogelijk door vaatstijfheid. Een hoge bloeddruk veroorzaakt een groei van de cysten en door grotere cysten gaat de nierfunctie achteruit. Het is dus van groot belang om een hoge bloeddruk te behandelen en bij voorkeur te voorkomen. In het Erasmus MC wordt onderzocht of een zoutarm dieet samen met het medicijn amiloride kan helpen.

Mensen met een hoge bloeddruk en/of nierziekte krijgen het advies om hun zoutinname te beperken tot maximaal 5 gram per dag. Maar in de praktijk blijkt dat erg lastig, zelfs als je goed oplet. Zout is namelijk overal en het is vaak moeilijk om te bepalen hoeveel zout je binnenkrijgt. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat de gemiddelde patiënt met cystenieren (vaak zonder het te merken) gemiddeld 9 gram zout per dag binnenkrijgt.

De Trampoline-studie

In het Erasmus MC is daarom de zogenaamde Trampoline-studie van start gegaan. Arts-onderzoeker drs. Miki Xue vertelt: ‘We weten dat mensen met cystenieren al op jonge leeftijd stijvere vaten hebben dan gezonde leeftijdsgenoten. Stijve vaten zijn waarschijnlijk een voorbode voor hoge bloeddruk. In dit onderzoek onderzoeken we of bloedvaten soepeler gemaakt kunnen worden door een zoutarm dieet en het medicijn amiloride.

Amiloride is een oud, maar effectief bloeddrukmedicijn dat ook een zoutkanaal in de nieren blokkeert, zodat je meer zout uitplast. Mogelijk kan amiloride de effecten van een te hoge zoutinname beperken.'

Hoe werkt het onderzoek?

Voor dit onderzoek zijn in totaal 54 deelnemers nodig. De studieduur is 7 weken. De helft van de deelnemers krijgt zoutcapsules en de andere helft een placebo (nepmiddel), naast een zoutarm dieet. Zo kunnen we het effect van een zoutarm dieet (3,5 gram zout per dag) goed vergelijken met het huidige westerse dieet (9,5 gram zout per dag).

Inmiddels hebben al 17 deelnemers meegedaan aan het onderzoek. Wil je ook meedoen? Onderaan dit artikel lees je de voorwaarden en hoe je je kunt aanmelden.

Om deelnemers te helpen, krijgen ze gratis zoutloos brood en worden ze intensief begeleid door een diëtist. We weten uit ervaring dat goede begeleiding de kans vergroot dat deelnemers zich aan het dieet houden. Tijdens de laatste 2 weken van de studie krijgen alle deelnemers het medicijn amiloride.

Ervaringen deelnemers: 'Alleen het potje zout laat laten staan is niet genoeg'.

Miki Xue: 'Tijdens de studie merken de deelnemers hoe het is om bezig te zijn met de hoeveelheid zout in hun dagelijkse voeding. Ze lezen  de etiketten op verpakkingen beter en worden kieskeuriger tijdens het doen van boodschappen. Over het algemeen bevalt het laagzout dieet goed en door de korte studieduur is het goed te combineren met hun drukke werk- en privéleven.’

'Ik heb veel geleerd over het laag-zout dieet, maar alleen het potje zout laten staan is niet genoeg!', zegt één van de deelnemers. Meer kennis over het laag-zout dieet was voor hem de reden om deel te nemen aan de Trampoline-studie. De diëtist heeft hem tijdens de studie intensief begeleid en ook tips en trucs gegeven over dagelijkse voeding. Deze dieetadviezen heeft hij meegenomen voor later, zelfs na voltooiing van zijn deelname. 'Ik haal nu ook zoutarm brood bij mijn eigen bakker in de buurt.'

Een laag-zout dieet volgen is niet makkelijk. Gelukkig kan het medicijn amiloride misschien helpen om de nadelige effecten van te veel zout te verminderen. Om dit te kunnen bevestigen hebben we meer deelnemers nodig.

Doe jij mee?

Heb jij cystenieren en heb je nog een behouden nierfunctie (≥ 60%) dan zou je bij kunnen dragen aan dit onderzoek. Het maakt niet uit in welk ziekenhuis je onder behandeling bent.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met trampoline@erasmusmc.nl of met arts-onderzoeker drs. Miki Xue: 06 - 30906182.

Over de Trampoline-studie

Wie kan meedoen?

  • Mensen met familiaire cystenieren
  • Behouden nierfunctie (≥ 60%)

Vergoeding

  • Reiskostenvergoeding

Wat kun je verwachten?

  • 7 weken studieduur
  • 5x studie bezoeken
  • Laag-zout dieet
  • Zout- of placebocapsules
  • Amiloride tabletten
  • 24-uursbloeddruk- en vaatstijfheidmetingen

Meer weten?

Arts-onderzoeker Miki Xue vertelt meer over het onderzoek in deze video. 

Lees meer