Last van vermoeidheid? Kom naar de workshop Energiek leven op 27 mei


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 19 mei 2023

Gebrek aan energie heeft een grote impact op het dagelijks leven van Lottie van Starkenburg, toch legt zij zich hier niet bij neer. Voorheen kon zij geen woorden vinden om uit te drukken wat haar ‘moeheid’ met haar doet. Maar door de jaren heen heeft zij hier alsnog woorden aan kunnen geven en schreef zij zelfs een boek over alles wat zij hierover heeft geleerd: Energiek leven. 

Het boek Energiek Leven is een handleiding voor mensen die leven met één of meer chronische ziekten. Zelf is Lottie van Starkenburg ervaringsdeskundige op dit vlak. En zij is één van de sprekers op de themadag Samen Sterk: ongewoon moe op 27 mei. 

Energievreters

Balans is volgens Lottie HET sleutelwoord bij vermoeidheid. Meer activiteiten ondernemen dan waar je energie voor hebt: dat kan namelijk niet. Om de balans bij jezelf te vinden, is nodig dat je eerst vaststelt wat valkuilen voor jou zijn. Wanneer raakt je energie op? Wat zijn je energievreters en energiegevers? Belangrijk is om jouw vermoeidheid inzichtelijk te maken.

In de workshop die Lottie geeft, neemt zij je mee naar de weg die zij de afgelopen vijfentwintig jaar heeft afgelegd. Een weg die leidt van een ongeval, naar een auto-immuunziekte en verschillende andere aandoeningen. Hoe slaagt Lottie erin vandaag de dag productiever te zijn dan op haar 18de? Dat vertelt zij in haar interactieve workshop op 27 mei a.s.

Voorproefje

‘Er zijn geen simpele oplossingen voor chronische vermoeidheid’, vindt Lottie. ‘Energie en vermoeidheid zijn complexe begrippen. Ik ga uiteen zetten hoe je die op een gunstige manier kunt beïnvloeden.’

Hier alvast een voorproefje van wat Lottie jou verder zou willen leren. Wist je bijvoorbeeld dat…

  • Je van gezonde en ongezonde vermoeidheid kunt spreken?
  • Vermoeidheid niet het probleem is en je de focus zou moeten leggen op ‘meer energie creëren’?
  • Vermoeidheid bij iedereen anders voelt? Maak dus van een ‘vaag’ probleem een precies en concreet omschreven beperking.
  • Lottie 11 strategieën heeft voor het verkrijgen van meer energie?

Ga je mee op zoektocht?

En leer nog veel meer van Lottie tijdens de themadag. Denk aan de technieken en houding die ervoor nodig zijn om meer energie te krijgen. Zodat je straks meer kunt doen, denken en voelen. Ook sta je met Lottie stil bij wat het oplevert om verschillende soorten inspanning af te wisselen, hoe bevorderlijk slapen in het donker is en wat het inhoudt om energie naar je toe te halen.

Aanmelden

Begin met je zoektocht naar waar bij jou de energie zit en waar het juist niet in zit. En meld je aan voor Samen Sterk, ons evenement dat geheel in het teken staat van vermoeidheid bij nierziekte. Aanmelden kan in de Agenda: Samen sterk: ongewoon moe. Daar vind je ook informatie over het complete programma.

Tekst: Florinda Siep 

Lees ook

  • Wat de NVN doet op het gebied van vermoeidheid bij chronische nierziekte