NVN-voorzitter en -directeur spreken op congres Patiëntenfederatie over passende zorg


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023

Eind september vierde de Patiëntenfederatie Nederland haar 30-jarig bestaan met een lustrumcongres. NVN-voorzitter Dick de Jonge en -directeur Marja Ho-dac waren uitgenodigd om een aantal voorbeelden te delen over passende zorg.

Door inbreng patiëntenperspectief de zorg verbeteren

Marja gaf drie sprekende voorbeelden van de toegevoegde waarde van de inbreng van patiënten op de zorg:

  • Bij de visitaties komt naar voren dat praten over PROM’s belangrijk is. Dat zijn klachten die de patiënt zelf ervaart, bijvoorbeeld vermoeidheid of jeuk. De aandacht voor symptomen maakt dat de ziektelast al vermindert.
  • Samen beslissen leidt tot meer keuze voor conservatieve behandeling i.p.v. dialyse of transplantatie.
  • Voor de zeldzame nierziekte aHUS is door patiënten met het expertisecentrum samen gekeken of een duur medicijn beter en goedkoper kan worden ingezet door per patent te kijken wat nodig is. Dat leidde tot minder behandelingen, minder bijwerkingen en minder kosten.

Kwaliteit van leven

Van Dick de Jonge is een mooi videoportret gemaakt, waarin hij vertelt over zijn motivatie om als vrijwilliger dialysecentra te beoordelen: ‘Ik wil een bijdrage leveren om zorg van het dialysecentrum te verbeteren. Ik gun het andere patiënten dat hun kwaliteit van leven zodanig is, dat zij die dingen kunnen doen die zij graag doen.'

Lees ook