RIVM raadt dialyse in het buitenland af


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 21 juli 2020

Eerder meldden we al dat vakantiedialyse in eigen land deze zomer goed mogelijk is. Maar hoe zit het met dialyse in het buitenland? Het RIVM is helder: het advies aan dialysepatiënten is om niet naar het buitenland op vakantie te gaan!

Het Ministerie van Buitenlandse zaken geeft de meeste Europese landen momenteel code geel (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s). Maar als omstandigheden veranderen, kan een land van het ene op het andere moment van code geel naar code oranje gaan.

Reizen naar dat land wordt dan afgeraden en kosten die gemaakt worden voor repatriëring of medische zorg worden niet (meer) door de verzekeraar vergoed. Kijk voor de codes per land op www.nederlandwereldwijd.nl.

Los van het Nederlandse reisadvies kan een land zelf besluiten in lockdown te gaan, de grenzen te sluiten of geen Nederlanders meer toe te laten.

Sta stil bij de risico's

Het RIVM raadt dialysepatienten daarom aan goed stil te staan bij de risico’s die zij lopen als ze op vakantie gaan in het buitenland. Als de situatie in een land verandert, kan de bewegingsvrijheid van een persoon plotseling beperkt worden.

Ook kan iemand in het vakantieland het coronavirus oplopen of in contact komen met iemand met corona. Quarantaine, isolatie en misschien zelfs ziekenhuisopname in het vakantieland kan dan noodzakelijk zijn. Terugreizen naar Nederland is dan in principe niet mogelijk.

Patiënten die afhankelijk zijn van dialyse kunnen in de problemen komen, bijvoorbeeld als het dialysecentrum niet bereikbaar is of geen plaats meer heeft. Dit is natuurlijk allemaal zeer onwenselijk. Het RIVM adviseert dan ook om onder de huidige omstandigheden niet naar het buitenland op vakantie te gaan.