Week-in-week-uit


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Wat doe ik als directeur van de Nierpatiënten Vereniging Nederland? Kijken jullie een week met me mee?

Maandag
Allereerst mijn mailbox checken. Er is een vraag binnengekomen over medische ontwikkelingen die in het nieuws zijn. Snel wijs ik de weg naar wie daar het meest over weet. Soms check ik zelf informatie bij oud-collega’s die ik nog ken uit mijn tijd als arts of bij anderen in mijn netwerk.

Vanachter mijn laptop ontmoet ik even later een collega die bij de Diabetes Vereniging Nederland werkt. We stemmen af over gevolgen van het Integraal Zorgakkoord voor regionale ontwikkelingen voor patiënten. Mensen die nog maar net weten dat ze nierschade hebben, komen niet makkelijk met onze vereniging in contact, is gebleken.

We willen een projectleider aannemen om dit te verbeteren. Samen met onze twee teamleiders stel ik een gewenst profiel op. Hopelijk vinden we een leuke nieuwe collega die past.

De rode draad in mijn werk is toch wel: ontwikkelen. Het ontwikkelen van verbeteringen voor nierpatiënten en de NVN als organisatie. Komende tijd focus ik mij op personeelszaken, belangenbehartiging, de inzet van ervaringsdeskundigen en het intensiveren van de samenwerking met de Nierstichting.

Dinsdag
Managementteamvergadering, kortweg MT-vergadering. De hele ochtend bespreken we de belangrijkste zaken die spelen, we komen in tijdnood. Dat heb je met gepassioneerde MT’ers die voor een groot deel uit de zorg komen.

De middag besteed ik aan het uitwerken van het programma met de werktitel NVN 2.0. Hoe werken we samen met de Nierstichting aan patiëntenbelang en  participatie? We betrekken ook een klankbordgroep met NVN-leden bij dit proces.

e rest van de dag vult zich als vanzelf: mensen lopen binnen met een vraag, er zijn een paar spontane overlegjes. En die mailbox, die blijft zich vullen.

Woensdag
Online meeting met een farmaceutisch bedrijf. Wat kunnen zij en wij doen om patiënten te helpen die moeilijk transplantabel zijn, omdat zij zeer veel antistoffen in hun bloed hebben? Vanuit mijn ervaring als nefroloog bedenk ik welke obstakels er in de zorg voor deze groep patiënten zitten.

Na de meeting snel door: mails afhandelen en daarna mantelzorgen voor mijn moeder.

Donderdag
Drukke kantoordag. Veel (leuk) overleg. Eind van de middag de Blik Op de Maand. Alle NVN- en Nierstichtingmedewerkers kunnen daarbij aansluiten, ook digitaal. Er worden successen gedeeld en nieuwe medewerkers voorgesteld.

We sluiten af met een borrel. Voor mij een mooi begin van het weekend, want op vrijdag ben ik lekker vrij.

Marja Ho-dac was
werkzaam als internist-nefroloog in een ziekenhuis.
Ook werkte zij als onderzoeker en ziekenhuisbestuurder. Inmiddels is zij ruim vier jaar directeur van de Nierpatiënten Vereniging Nederland.

Marja's columns verschijnen ook in ons tijdschrift Nier Magazine (voorheen Wisselwerking).