Zelf doen, maar samen optrekken


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Wat een drukte deze maand. Op kantoor lopen een paar mensen met rode wangen rond. Want het komt er nu op aan: zoveel webinars in één maand organiseerden we niet eerder. Wat een prestatie! En wat is er hard gewerkt met heel veel mensen om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Echt samenwerken in het belang van mensen die in hun leven te maken krijgen met een nierziekte.

De focus op wat je zelf kunt doen, vind ik passend bij deze tijd. Je verdiepen in wat je kunt doen om zo gezond als mogelijk te leven. Heb je bijvoorbeeld thuis al mee gesport met Olga Commandeur? Of een webinar of online activiteit gevolgd in de Maand van de Nieren?

Wanneer en waar nodig biedt de NVN hulp en ondersteuning bij een gezonde leefstijl. Daarom kun je ook na de Maand van de Nieren alle webinars en activiteiten nog eens terugkijken in de Terugblik op themadagen

‘Volgende maand gaan we samen met de regionale nierpatiëntenverenigingen om tafel. Ik kijk er naar uit’

Daarbij past ook het proces waar we met de regionale nierpatiëntenverenigingen mee bezig zijn. Hoe kunnen we onze krachten bundelen en gezamenlijk meer bereiken in de regio’s? De ene regiovereniging (RNV) kan meer dan de andere, en hoe kunnen we dan als RNV en NVN toch regelen dat iedereen zoveel mogelijk toegang heeft tot dezelfde informatie en contacten?

Opdat we de belangen van mensen met nierschade, hun naasten en donoren optimaal behartigen. Naar mijn idee begint dit bij samen doelen stellen. En daarna kijken wat ons samen te doen staat om die doelen te bereiken. Ik geniet ervan om samen met de RNV’s aan de slag te zijn.

Tot slot is het voor het derde najaar op rij onzeker hoe het met corona gaat lopen nu het weer kouder wordt. Het advies van deskundigen, ook in ons laatste coronawebinar, luidt: blijf vaccineren. Voor jezelf, voor de zorgverleners... Om te voorkomen dat er weer veel opnames komen, zodat zorg weer moet worden uitgesteld.

Marja Ho-dac is directeur van de NVN. In haar blog geeft zij een kijkje achter de schermen bij de NVN.

Marja's columns verschijnen ook in ons tijdschrift Wisselwerking