Afbouwen?


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Onlangs keek ik naar een webinar van de NVN over coronavaccinatie. Voor mensen die, net als ik, een niertransplantatie hebben ondergaan, zijn deze webinars heel belangrijk. Onze situatie wijkt nu eenmaal af van de algemene situatie. Wij bleken namelijk niet of onvoldoende beschermd te zijn na twee vaccinaties. Daarom kregen we in het najaar van 2021 een derde prik. 

Maar ook die had niet bij iedereen het gewenste effect. Volgens het RIVM zijn er naar schatting 700.000 mensen die, ook na de drie vaccinaties, niet of nauwelijks antistoffen tegen corona aanmaken. Helaas behoor ook ik tot deze groep.

Ikzelf en diverse andere niertransplantatiepatiënten gebruiken het afweerverlagende anti-afstotingsmedicijn mycofenolaat-mofetil (merknaam:CellCept). In het webinar werd uitgelegd dat dit middel mogelijk nadelig effect heeft op de aanmaak van antistoffen.

Wetenschappers onderzoeken nu of het zin heeft om kort te stoppen met CellCept en dan te vaccineren. Met deze aanpak krijgen ikzelf en andere kwetsbare mensen hopelijk alsnog voldoende antistoffen in de pocket, waarna we eindelijk weer een normaal sociaal leven zouden kunnen leiden.

Wat als de booster aanslaat?
Mijn lief en ik dromen alvast weg over een normaal sociaal leven en zonnige vakanties

Onder begeleiding van mijn nefroloog bouw ik de CellCept af. Niet eens vanwege het coronavirus, maar omdat ik gevoelig ben voor HPV, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Door gebruik van een afweerverlagend medicijn als CellCept kan mijn lichaam dat virus niet goed opruimen.

Ik slik nu nog maar 2 x 250 mg per dag in plaats van 2 x 750 mg. Het gaat prima met me. Maar volledig stoppen vindt mijn arts niet verantwoord met het oog op behoud van mijn donornier. Dus heb ik nog steeds te weinig antistoffen tegen corona. Daarom raadde de nefroloog me met klem aan zo snel mogelijk de boosterprik te nemen.

Want sommige mensen maken alsnog voldoende antistoffen aan na die vierde vaccinatie. Duimen dat het bij mij ook zo werkt. Of dat nog meer herhaalprikken effectief zullen zijn.

Mijn lief en ik bedenken alvast wat we gaan doen als zo’n booster blijkt aan te slaan. Vliegen we naar een zonnige locatie? Of gaan we dichter bij huis uit eten of een avondje ontspannen in de bioscoop? Eerst maar eens afwachten of die extra vaccinatie effect heeft…

Voor velen is omikron slechts een griepje, maar voor de mensen zoals ik, die geen antistoffen aanmaken, is het helaas nog steeds een gevaar.

Waarschuwing: stop nooit met CellCept zonder overleg met je arts!

Mirjam is moeder van een volwassen zoon, ondernemer, schrijver, illustrator en uitgever van de LAPPA® kinderboeken. Ze is energiek, een
positief denker en houdt van wandelen, kunst, eten in restaurants en erop uit
gaan. Mirjam kreeg twee jaar geleden een donornier van een goede vriend.

Mirjams columns verschijnen ook in Nier magazine, tijdschrift voor nierpatiënten.