Coaching na niertransplantatie


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Vier jaar zat ik in de transplantatieroute, een periode waarin voorbereidingen werden getroffen voor mijn niertransplantatie. In die jaren werkte ik hard aan de uitgeverij waarmee ik net was gestart: vanuit ambitie, maar ook omdat ik niet onder ogen wilde
zien dat ik nierpatiënt was en zonder niertransplantatie of dialyse geen lang leven meer zou hebben.

Blijkbaar zat ik in de ontkennende fase. Mijn privéleven verdampte in die periode. Het laatste jaar voelde ik me zelfs te moe om met mijn toekomstige donor af te spreken. Uiteraard liet ik deze afspraken in de avonduren (een uitputtingsslag!) toch doorgaan, want mijn leven hing af van zijn gulle gift.

Na de transplantatie veranderde alles. Vanaf dag 1 voelde ik me lichamelijk fit en energiek. Waarschijnlijk denk je dat ik best wat mentale ondersteuning had kunnen gebruiken in de aanloop naar zo’n ingrijpende operatie.

Niet dus… behoefte aan ondersteuning kwam pas later, juist toen ik me lichamelijk weer helemaal top voelde. Er kwamen vragen naar boven als: Wie ben ik nu? Wat wil ik? Hoe sta ik in mijn werk? Hoe kan ik een nieuw privéleven opbouwen (na jaren moe op de bank hangen en vroeg naar bed gaan)? Moet ik nu accepteren dat ik nierpatiënt ben?

Juist toen ik me fit en energiek voelde, had ik mentale ondersteuning nodig

Ik voelde me onzeker door alle veranderingen. Ik moest eraan wennen om een fitte, energieke Mirjam te zijn.

Via via kwam ik terecht bij Johan: een coach die ondernemers ondersteunt. Onze gesprekken gingen vooral over mijn werk, want ook zakelijk ging het niet helemaal lekker. Er was eveneens ruimte voor vragen waar ik privé mee worstelde.

Gaandeweg kreeg ik weer grip op mezelf, mijn privéleven en mijn werk. Nierfalen, transplantatie en het wennen aan een leven met medicijnen hadden een enorme impact op mij. Dankzij de plezierige steun van mijn coach kon ik dat verwerken.

Johan, als je deze column toevallig leest, dan zijn deze woorden voor jou: ‘Bedankt, jouw ondersteuning heeft een heel positieve bijdrage geleverd aan mijn geestelijk herstel na de transplantatie.

Ik voel me weer goed!’ Een niertransplantatie verandert je leven in allerlei opzichten. Het is een ingrijpend proces. Voel jij je niet happy in deze fase? Schroom niet, gun jezelf een coach. Dat bevordert het herstel.

Mirjam is moeder van een volwassen zoon, ondernemer, schrijver, illustrator en uitgever van de LAPPA® kinderboeken. Ze is energiek, een positief denker en houdt van wandelen, kunst, eten in restaurants en erop uit gaan. Mirjam kreeg twee jaar geleden een donornier van een goede vriend.

Mirjams columns verschijnen ook in Nier magazine, tijdschrift voor nierpatiënten.