Geen antistoffen tegen corona


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Onlangs bekeek ik een webinar over de derde vaccinatie, bestemd voor niergetransplanteerden die geen antistoffen aanmaken na twee maal Moderna. Ik behoor tot die groep.

Voor mij is er een derde vaccin, om de aanmaak van antistoffen een extra boost te geven. Zou dat helpen? Ik ben vast niet de enige, die enigszins sceptisch is. Maar de artsen schatten in dat dit extra zetje alsnog resultaat kan hebben. Ik ben benieuwd. 

Achtentwintig dagen na de injectie moeten er ook nu weer een paar druppels bloed opgestuurd worden naar wetenschappers van het RECOVAC-onderzoek, via een doe-het-zelfsetje dat ik per post kreeg.

Vorige keer bleek dit nog niet zo eenvoudig. Gelukkig zaten er twee vingerprikken in het toegestuurde setje. Uitslag deze keer helaas pas medio februari 2022. Maar tussentijds recht op vijfentwintig gratis corona zelftests (made in China) per maand, waar geen apotheek van blijkt te weten, maar die ik uiteindelijk toch te pakken krijg.

De een is gezond en helemaal klaar met zelfisolatie, de ander is kwetsbaar en wil heel voorzichtig blijven. Hoe doen andere stellen dit?

Leuke man heeft afgelopen jaar zeer voorzichtig geleefd om mij tegen besmetting te beschermen. Dolgraag pakt hij het sociale leven weer op. De gratis zelftests ziet hij als  aanleiding om alle voorzichtigheid los te laten. Thuisblijven vindt hij niet meer nodig, want er zijn toch die tests?

Ik twijfel. De thuistest werkt niet voor honderd procent, toch? Stel dat ik toch besmet raak met corona, wat dan? Is het niet beter te wachten tot duidelijk is of ik antistoffen aanmaak? Ik heb me twee jaar afzijdig gehouden van het sociale leven, ben niet besmet geraakt. Moet ik nu, met mogelijk het einde in zicht, risico gaan nemen?

Een pittige discussie volgt. Opeens staan we lijnrecht tegenover elkaar. We spreken vanuit verschillende werelden. Hij, gezond, gevaccineerd, wat kan hem gebeuren? En ik, gezond doch extra kwetsbaar, mij kan van alles gebeuren: ziekenhuisopname, IC en zelfs overlijden.

Ik vraag me af hoe andere stellen dit ervaren (hebben). Wij vonden een goede middenweg. Wel naar het verjaarsfeestje van opa, waar een geldige QR code verplicht is, daarna testen. Tegelijkertijd de grote massa mijden: dus nog geen bioscoop- of restaurantbezoek. Zo staat de buiten- deur voorlopig op een kier.

Mirjam is moeder van een volwassen zoon, ondernemer, schrij­ ver, illustrator en uitgever van de LAPPA® kinderboe­ ken. Ze is energiek, een positief denker en houdt van wandelen, kunst, eten in restaurants en erop uit gaan. Mirjam kreeg twee jaar geleden een donornier van een goede vriend.

De columns van Mirjam verschijnen ook in ons tijdschrift Wisselwerking