Versoepelen


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Hoe doen kwetsbare ondernemers dat? 

Mondkapjes in de prullenbak. Helaas! Ik vind het jammer dat het mondkapje wordt losgelaten. Nu de vaccinaties bij een aantal niergetransplanteerden niet of nauwelijks blijken te werken (ikzelf maak geen antistoffen aan na vaccinatie met Moderna), ervaar ik het mondkapje vooral als een reminder met de boodschap: ‘Houd afstand! Alles is nog niet normaal’. Dit zichtbare coronasymbool draagt er naar mijn idee aan bij, dat we ons niet roekeloos in elkaars armen storten en dat we niet vergeten dat anderhalve meter afstand houden nog steeds belangrijk is.

De zomer wordt feestend en knuffelend gevierd door gevaccineerden, die denken dat ze geen corona meer kunnen krijgen. Het enthousiasme is begrijpelijk, want bijna alles mag en kan opeens weer na anderhalf jaar vol restricties, maar hoe beweeg je als kwetsbare veilig mee met de maatschappij zonder besmet te raken?

‘Iedereen is gevaccineerd, maak je niet zo druk’, hoor ik nu veel om me heen. Zelfs van mensen die net twee dagen gevaccineerd zijn. Zelfs leuke man zegt dit nu zijn vrienden weer verjaardagen vieren en de restaurants en bioscopen lonken. Maar ik mijd feestjes en drukke terrassen nog steeds, ook al vinden die activiteiten buiten plaats. Want de kans dat anderhalve meter afstand houden in drukte en feestvreugde vergeten wordt, lijkt me groot.

Contact houden met klanten, personeel en opdrachtgevers is voor mij ‘een dingetje’ geworden. Of mag dat best iets nonchalanter?

Als ondernemer met een eigen bedrijf ben ik blij dat de versoepelingen samenvielen met het begin van de zomervakanties, zodat vergaderen met het team nog even uitgesteld kon worden.

Voor corona kwam het hele team maandelijks bij elkaar, voerden we effectieve, inspirerende gesprekken met elkaar en gingen we daarna enthousiast weer aan de slag. Het afgelopen jaar zagen we elkaar alleen nog via Zoom en alleen als dat echt noodzakelijk was. Want online vergaderen bleek saai, weinig inspirerend en (te) zakelijk, met weinig tot geen ruimte voor sociale interactie en bezielende gesprekken.

Sinds de versoepelingen wil iedereen elkaar weer zien, informeel bijpraten en socializen. Weer met elkaar aan tafel zitten en de afgelopen anderhalf jaar liefst zo snel mogelijk vergeten. Een Zoomvergadering krijg ik er nu echt niet meer doorheen en ook ik verlang terug naar het weerzien met mijn team.

Ik vraag me af hoe andere ondernemers en zzp’ers, die ook een niertransplantatie hebben ondergaan, hiermee omgaan. Zijn zij, net als ik, continu alert op besmetting, waardoor ontspannen omgaan met zakelijke contacten ‘een dingetje’ is geworden? Of overdrijf ik, mag het best iets nonchalanter?

Iedere ondernemer en zzp’er moet hier zijn of haar eigen weg in vinden, denk ik. Maar het lijkt mij goed de dilemma’s voor deze groep onder de aandacht te brengen. Ik wens kwetsbare collega-ondernemers en zzp’ers veel inspiratie en goede zaken toe!

Reageren?

Bent u net als Mirjam zzp’er of op een andere manier ondernemer? En wilt u uw ervaringen of tips delen over de soepelere coronamaatregelen? Mail dan naar redactie@nvn.nl.

Mirjam is moeder van een zoon van 25, ondernemer, schrijver, illustrator en uitgever van de LAPPA® kinderboeken. Ze is energiek, een positief denker en houdt van wandelen, kunst, eten in restaurants en erop uit gaan. Mirjam kreeg 2 jaar geleden een donornier van een goede vriend.

Mirjams columns verschijnen ook in ons tijdschrift Nier magazine.