Samen beslissen in de regio van start


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 29 augustus 2019

De NVN en de regionale verenigingen starten in september het project ‘Samen beslissen in de regio’. Patiëntvertegenwoordigers krijgen in het project een training rond samen beslissen. Dat helpt hen om met hun afdeling nefrologie in gesprek te gaan over dit onderwerp. Ook kunnen zij nierpatiënten in hun eigen regio informeren over en ondersteunen bij het samen beslissen. Zo willen de regionale nierpatiëntenverenigingen stimuleren dat nierpatiënten en hun zorgverleners samen tot goede keuzes komen. De NVN en regionale nierpatiëntenverenigingen hebben voor dit project een subsidie ontvangen van ZonMw. Het project duurt anderhalf jaar en enkele zorgverleners adviseren erbij.

Ingewikkelde keuze

Uit onderzoek blijkt dat de meeste patiënten samen willen beslissen met hun zorgverlener. Dat geldt ook voor mensen met een nieraandoening. Zeker wanneer zij moeten kiezen voor dialyse, transplantatie of conservatieve behandeling; dat is een ingewikkelde keuze die veel gevolgen heeft voor het dagelijks leven.

Richtlijnen & keuzehulpen

Een goede basis voor samen beslissen is in de nefrologie aanwezig. Samen beslissen staat in richtlijnen. Keuzehulpen als 3 goede vragen, consultkaarten en Nierwijzer zijn ontwikkeld en er is breed over gecommuniceerd met zorgverleners. Samen beslissen gaat echter niet vanzelf, bleek uit peilingen in 2018 van de DOMESTICO-study en de NVN. Zo worden niet alle behandelvormen besproken door de zorgverleners. Ook bieden zij niet altijd alle keuzehulpen aan. En daarbij zien zij niet altijd de relatie met samen beslissen.

Toegerust voor Samen beslissen

Om dit te verbeteren worden patiëntvertegenwoordigers toegerust rond samen beslissen. Dit project verzorgt onder andere:

  • een handreiking voor patiëntvertegenwoordigers;
  • workshops voor patiëntvertegenwoordigers;
  • train-de-trainer voor patiëntvertegenwoordigers;
  • ophalen van ervaringen van patiënten in ziekenhuizen;
  • aanbieden van een gratis workshop ‘van Voorlichting naar Dialoog’ aan zorgverleners (10 workshops beschikbaar);
  • delen van ervaringen in een leernetwerk.

Wilt u meer informatie over dit project? Neem dan contact op met Karen Prantl via prantl@nvn.nl of 035 - 691 21 28.