3 goede vragen


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to
listen or to read the translated text.

Om goed te kunnen beslissen, bijvoorbeeld voor een behandeling, helpt het als u '3 goede vragen' stelt. Deze vragen nodigen de zorgverlener uit goede informatie te geven en een open gesprek met u te voeren.

3 goede vragen voor volwassenen

Als u naar uw zorgverlener gaat voor onderzoek of een behandeling, zijn er meestal meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het best bij u past, hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld van de risico’s en de bijwerkingen, van uw leefstijl en omstandigheden, van uw beroep en uw wensen.

Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?

Deze vragen nodigen uw zorgverlener uit goede informatie te geven en een open gesprek met u te voeren. Samen met hem of haar kunt u vervolgens beslissen welk onderzoek of welke behandeling het beste bij u past.

Lees meer

3 goede vragen voor kinderen

Ook kinderen (tot 18 jaar) mogen zelf beslissen welke behandeling of onderzoek het best bij hen past. Ook voor jongeren zijn er 3 goede vragen:

  • Dit voel ik, wat is het?
  • Wat kunnen we er allemaal aan doen?
  • Wat betekent dit voor mij nu en later?

Zo kunnen zij samen met hun ouder(s) en de dokter een keuze maken voor een onderzoek en behandeling.

Lees meer

Flyer 3 goede vragen

Bent u nierpatiënt, of regionale nierpatiëntenvereniging, dan kunt u een flyer van de 3 goede vragen voor nierziekten via de NVN bestellen. Zorgverleners verwijzen we voor meer informatie naar de handreiking.

Wat doet de NVN?

De Patiëntenfederatie Nederland ontwikkelde de campagne 3 goede vragen. De NVN hielp daar actief bij. Nierpatiëntenvereniging Radboud en het LUMC maakten de speciale versie voor nierziekten. Begin 2018 zijn de 3 goede vragen voor kinderen opgesteld.

Samen beslissen

Veel nierpatiënten vinden dat ze te weinig worden betrokken bij de beslissing over hun behandeling.

De NVN wil hierin verandering brengen. '3 goede vragen' is één van de middelen die wij ontwikkelden om Samen beslissen te bevorderen. De andere zijn: