3 goede vragen

Om goed te kunnen beslissen, bijvoorbeeld voor een behandeling, helpt het als de patiënt '3 goede vragen' stelt. Deze vragen nodigen de arts uit goede informatie te geven en een open gesprek met u te voeren.

3 goede vragen voor volwassenen

Als u naar de huisarts of nefroloog gaat voor onderzoek of een behandeling, zijn er meestal meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het best bij u past, hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld van de risico’s en de bijwerkingen, van uw leefstijl en omstandigheden, van uw beroep en uw wensen.

Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?

Deze vragen nodigen uw arts uit goede informatie te geven en een open gesprek met u te voeren. Samen met hem of haar kunt u vervolgens beslissen welk onderzoek of welke behandeling het beste bij u past.

Lees meer

3 goede vragen voor kinderen

Ook kinderen (tot 18 jaar) mogen zelf beslissen welke behandeling of onderzoek het best bij hen past. Ook voor jongeren zijn er 3 goede vragen:

  • Dit voel ik, wat is het?
  • Wat kunnen we er allemaal aan doen?
  • Wat betekent dit voor mij nu en later?

Zo kunnen zij samen met hun ouder(s) en de dokter een keuze maken voor een onderzoek en behandeling.

Lees meer

Voorlichtingsmateriaal 3 goede vragen

Bent u zorgverlener of patiëntenorganisatie en wilt u de 3 goede vragen voor nierziekten gebruiken en verspreiden? Dat kan. Wij hebben voorlichtingsmateriaal ontwikkeld om zelf te printen. De flyer kunt u ook bestellen

Gezamenlijk ontwikkeld

De NVN en Patiëntenfederatie Nederland ontwikkelden gezamenlijk de campagne 3 goede vragen. Nierpatiëntenvereniging Radboud en het LUMC maakten een speciale versie voor nierziekten. Begin 2018 zijn de 3 goede vragen voor kinderen opgesteld.

Samen beslissen

Veel nierpatiënten vinden dat ze te weinig worden betrokken bij de beslissing over hun behandeling.

De NVN wil hierin verandering brengen. '3 goede vragen' is één van de middelen die wij ontwikkelden om Samen beslissen te bevorderen. De andere zijn: